Wat moet ik drinken als ik wil afvallen?

Wat moet ik drinken als ik wil afvallen?

April 10, 2022 0 By Fons Bastijns

Afvallen en krachttraining voor senioren?
Voor fitness ben je nooit te oud. Sterker nog, seniorenfitness wordt met de dag populairder. Daar waar in 2001 nog zo’n 30% van de ouderen aan sport deed, blijkt uit onderzoek van de ANBO dat in 2018 van de 5.200 ondervraagden, 61% aangeeft dagelijks in elk geval 30 minuten te bewegen. Hierbij is fitness nog altijd de meest populaire vorm van sport, gevolgd wandelen, fietsen en zwemmen. Maar waar kun je op letten, als je als senior aan de sportschool begint? In dit artikel geven wij je wat tips en informatie.

We weten inmiddels allemaal dat gezond en voedzaam eten minstens net zo belangrijk is om aan te komen of af te vallen, als sporten. Wat echter nog wel eens wordt vergeten, is het drinken. Want wat drink je nou op een dag? En hoe zorg je dat je jouw vochtconsumptie voor je laat werken, in plaats van tegen je? In dit artikel helpen wij je een handje.

Water drinken
De beste drank die je kunt nuttigen is en blijft water. Maar hoeveel water moet je dan drinken op een dag, om gezond te blijven? Het antwoord hierop verschilt per persoon, maar vaak wordt de formule 0,03 * je lichaamsgewicht gehanteerd. Dit houdt in dat iemand van 75kg, zo’n 2,25L water moet drinken per dag. Dit lijkt misschien veel, maar gelukkig tellen onder andere koffie en thee ook mee!

Krachttraining voor ouderen
Bij ouder worden, hoort helaas ook automatisch spierverlies. Dit spierverlies, zorgt ervoor dat je minder kracht hebt en dus minder sterk bent. Theoretisch gezien ben je op je sterkst op een leeftijd tussen de 20 en 30 jaar oud. Daarna neemt je kracht geleidelijk af. Daar waar je gewicht op jong volwassen leeftijd nog voor zo’n 50% uit spiermassa bestaat, is dit vaak wanneer je 80 bent nog 25%. Ondanks dat dit misschien wat deprimerend klinkt, is het niet iets waar je niks tegen kunt doen. Eén bezoekje aan de sportschool per week, waarbij je kracht traint, is voldoende voor het in standhouden van je spierkracht. Sterker worden kan al door twee keer per week aan krachttraining te doen. Daarnaast verkleint dit de kans op hart- en vaatziektes en kan het zorgen voor een gezondere bloeddruk en verlaagde stofwisseling.