Sterker worden, waarom lukt dit mij niet?

Sterker worden, waarom lukt dit mij niet?

February 10, 2022 0 By Fons Bastijns

Is cardio, of juist krachttraining beter om af te vallen?
Je bent bezig om af te vallen, of wil hier mee beginnen. Je kunt ervoor kiezen om uren in het krachthonk te gaan pompen, jezelf in het zweet te rennen op de loopband of een combinatie van beide. Maar wat is op de lange termijn het meest effectief? En wat biedt het snelst een zichtbaar en merkbaar resultaat? In dit artikel leggen wij de voordelen van zowel krachttraining als cardio uit, wanneer je wil afvallen.

Compound oefeningen opnemen in je schema
Eerder schreven we al over de grote drie oefeningen binnen fitness en het belang hiervan. Het kan maar zo zijn dat het ontbreken van deze oefeningen in je schema een van de redenen is dat je kracht weinig tot niet toeneemt. Doordat compound oefeningen, zoals bankdrukken, deadliften en squatten, aanspraak maken op diverse spiergroepen tegelijk, train je naast kracht ook op stabiliteit en balans. Dit zorgt voor een sterke ‘core’. Door een sterke core, ofwel romp, te kweken, zorg je ervoor dat je lichaam minder energie en spierkracht gebruikt om zichzelf stabiel te houden tijdens oefeningen. Dit resulteert in meer focus op je spieren en dus krachttoename.

Hoe val ik af?
Voordat we beginnen met het vergelijken van de manieren om af te vallen in de sportschool, leggen we je uit hoe afvallen in zijn werk gaat. Je lichaam verbrandt de hele dag door brandstof, bij alle inspanningen die je doet. Om je lichaam van deze brandstof genaamd ‘calorieën’ te voorzien, dien je voeding binnen te krijgen. Vervolgens is de rekensom bij een ‘normale’ stofwisseling vrij eenvoudig: Krijg je minder calorieën binnen dan dat je lichaam gebruikt? Dan val je af. Maar krijg je er meer binnen dan je verbrandt? Dan bereik je het tegenovergestelde effect en kom je aan.

Vier tips waardoor je spieren sterker worden
Je staat inmiddels al een poosje meerdere keren per week te zweten en te puffen in de sportschool, maar toch pak je na al die weken nog steeds dezelfde gewichten uit het rek. Of te wel: sterker worden doe je niet. Weinig motiverend kunnen wij ons voorstellen. Maar hoe komt het nou dat je niet sterker wordt? En wat kun je doen om te zorgen dat je kracht toeneemt? In dit artikel geven wij je een viertal tips.